Módszerek

Kognitív terápia

Alapvetően kognitív terápiával dolgozom, azaz a gondolkodáson, a problémák észlelésén, kezelésén, a régi beidegződések, rossz minták megváltoztatásán keresztül az érzelmek megváltoztatását, a kedélyállapot szabályozását tanuljuk meg. A cél a lelki egyensúly, a hatékonyság és végső soron a nyugodt, boldog élet.

A különböző pszichés megbetegedések esetén zavart szenved az információfeldolgozás, és így az események és történések torzult, félreértelmezett jelentést nyernek. Ennek következményeként alakulnak ki a különböző negatív érzelmi állapotok. Így például egy depressziós személy már egy kisebb kudarcot is saját értéktelensége bizonyítékaként értelmezhet. A kognitív viselkedésterápia ma már elismerten az egyik legfontosabb pszichológiai kezelési forma a pszichiátriai és pszichológiai problémák széles körében. A kognitív viselkedésterápia un. rövid terápia (a zavar súlyosságától függően 10-20 ülés), mely idő alatt jelentős javulást lehet elérni az eljárás szakszerű alkalmazásával. A hatékonyságvizsgálatok eredményei szerint jelentős pozitív változás érhető el depresszió esetén 20, pánikbetegségnél 5, szociális szorongásnál pedig 14 ülés alatt.

Kognitív terápia

Párterápia

A párkapcsolatok életünk alapvető építőelemei, családunk megalapozói és sok szempontból meghatározzák azt, hogy boldogok leszünk-e. Sajnos és szerencsére, az idő előrehaladásával változunk, amely párkapcsolatainkban is változást eredményezhet. A másik megismerése olyan folyamat, amely soha nem érhet véget, ezért izgalmas maradhat. Ugyanakkor az életünk mindennapi teendőinek való megfelelés során könnyen elfeledkezhetünk arról, hogy minden nap tennünk kell a másikért, és arról, hogy ezt abban a formában tegyük, ahogyan neki megfelelő. Érzelmeink és racionalitásunk egyaránt fontos egy párkapcsolatban, ezek építésével már reménytelennek tűnő kapcsolatok is megmenthetőnek bizonyultak. Ha reménykednek kapcsolatuk megmentésében, és dolgoznak érte, a siker szinte bizonyos. Viszont amennyiben békésen akarnak elválni, hogy minél kevesebb fájdalommal, gyermekeikben és saját magukban minimális kárt okozva haladhassanak tovább. abban is tudok segíteni.

Párterápia