Aktualitások

Maradj Otthon

Lazuljunk el otthon, ha már otthon maradtunk

Képtalálatok a következőre: meditation

Kérem Önöket, gondoljanak az idősekre, és vigyázzanak rájuk, ne mozduljanak ki, ha nem muszáj, és tartsák be kézmosás szabályait :-).

Szeretném felhívni a figyelmüket az online tanácsadási lehetőségekre, akár a személyes tanácsadásra skype-on is van lehetőség, amelyek környezetkímélőek, időhatékonyak és sajnos jelenleg biztonságosabbak is, mint utazni. 

Illetve javaslom, használjuk ki a lehetőségeinket arra, hogy másképpen lássuk a környezetünket, életünket. Visszatekintve a problémás életszakaszok sokszor élménytelibbnek látszanak, emlékezetes életesemények időszakaként tűnnek fel emlékezetünkben.

Emlékszem, az egyetemen, ahová jártam, egyszer olyan hideg volt, hogy a jég vastagon ráfagyott a faágakra is, amelyek nem bírva a súlyt, szerteszét letörtek, és eltorlaszolták a járdákat és utakat. A látvány festői volt, és közlekedési akadályt is jelentett. Az emberek, akik eddig inkább minden nap elmentek egymás mellett, megálltak beszélgetni a helyzet kapcsán, segítettek egymásnak, elvitték az akadályokat az útból és rácsodálkoztak a látványra. Ez a pár nap, biztos vagyok benne, különösen emlékezetes maradt minden egyetemistának és másoknak is, akik megfordultak a kampuszon azokban hideg és fényes napokban.

Miért emlékszünk jobban ezekre az eseményekre? Mert a szokatlan szituációk kizökkentenek minket a megszokott üzemmódunkból. Ezek bizonyos típusát hívjuk "határhelyzeteknek". Amikor döntésre kényszerülünk, kizökkenünk a megszokottból. Mert más létezni és más élni! Sokszor robotpilóta üzemmódban vagyunk, eszünk, iszunk, járunk, "tesszük a dolgunkat", még akár beszélünk is. Ebben a működésmódba kerülünk, ha nem ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk, ekkor ez a "cselekvő mód" automatikusan bekapcsol, kevéssé vagyunk tudatosak. Ilyenkor csak a célra koncentrálunk, és elmulasztjuk magunk körül a dolgokat, elmegyünk a szépség, érdekesség, intellektuális izgalmak, lehetőségek mellett. Életünk nagy részét így szépen elmulasztjuk, egyre csak halogatva azt az időt, amikor végre észrevesszük magunk körül a dolgokat.

Ezzel ellentétben néha képesek vagyunk megállni, létezni. Mindenre friss szemmel tekinteni, mintha először látnánk a dolgokat.

Az Ön életében melyik van túlsúlyban? Szeretne ezen változtatni? Gyakrabban kijönni a robotpilóta üzemmódból?

Ha igen, kövesse a honlapomat, minden héten kétszer új tartalmakat teszek majd fel ezzel a témával kapcsolatban.

Ha szeretne más témákban is írásokat, és úgy gondolja, ez mást is érdekelhet, de abban az esetben is, ha ebben nem biztos, de Önt érdekli, kérem, írjon egy emailt a jkiss018@gmail.com email címemre, és igyekszem sorra venni azokat a pszichológiai témákat, amelyek érdeklik Önöket. smiley

További szép napot kívánok, és vigyázzanak magukra!

2020.03.19.

Vissza